Selene

 

  • vitamin D3, E, B12, inozitol i selen

Sastav

1 L otopine Selene sadržava:

  • vitamin D3 200.000 i.j.
  • vitamin E 100.000 mg
  • vitamin B 10 mg
  • inozitol 3.000 mg
  • selen 50 mg

Djelovanje

Pripravak Selene sadržava 4 vitamina i mikromineral selen koji iskazuju sljedeće učinke: Kolekalciferol (vit. D3) poboljšava resorpciju kalcija iz crijeva i potiče ugradnju kalcija i fosfata u matriks kosti. Povećane potrebe za tim vitaminom su kod životinja koje nisu izložene sunčevim zrakama. Vitamin E i mikromineral selen (Se) su antioksidansi neophodni za fiziološki integritet metabolički aktivnih tkiva kao što su jetra, mišići, CNS i dr. Ove dvije aktivne tvari djeluju sinergistički i u određenoj se mjeri nadopunjuju. Vitamin E povoljno djeluje na reprodukciju životinja i opću otpornost organizma. Ublažava upalne reakcije i usporava proces starenja stanica. Prilikom nestašice vit. E i Se u organizmu se nekontrolirano odvijaju oksidacijske reakcije, prekomjerno stvaraju slobodni radikali i posljedično oštećuju lipidi, proteini, DNA te stanične i substanične membrane. Zbog poremećene homeostaze stanice postupno stare i odumiru (apoptoza). Mnoge funkcionalne i morfološke promjene u organizmu uzrokovane su manjkom vit. E i Se. Vitamini B-skupine posebno su važni u mijeni tvari pri čemu vitamin B12 izravno sudjeluje u hematopoezi i od značaja je za metabolizam bjelančevina i nukleoproteina. Inozitol često se uvrštava u vitamine B-skupine. Sudjeluje u izgradnji stanica, provođenju impulsa, kontroli razine unutarstaničnog kalcija te održavanju membranskog potencijala.

Indikacije

Pripravak Selene upotrebljava se kod svih stanja kod kojih se javlja prije svega nestašica vitamina E i selena.
Perad: mišićna distrofija i distrofija jetre, degenerativne promjene živaca, nekroza pankreasa, encefalomalacija, eksudativna dijateza i smanjena proizvodnost.

Svinje: enzootska mišićna distrofija, distrofija jetre i hipovitaminoza E.

Ovce i koze: enzootska mišićna distrofija i hipovitaminoza E.

Kontraindikacije

Pripravak Selene ne smije se davati istodobno s depo pripravcima vitamina D i E.

Način primjene i doze

Pripravak Selene daje se u vodi za piće, mliječnom nadomjesku ili pridodan tekućoj hrani tijekom 5-7 uzastopnih dana. Za skupni tretman u 100 L vode homogeno se umiješaju količine Selene-a navedene u tablici.

Vrsta i kategorija životinje Selene / 100 L vode
Perad 50-100 mL
Svinje 100 mL
Ovce i koze 100-200 mL

Prije ponovnog tretiranja preporučuje se pauza od 10-14 dana.

Karencija

Meso, organi, druga jestiva tkiva, mlijeko i jaja: 0 dana

Način čuvanja

Na tamnom mjestu, pri sobnoj temperaturi (do 25 C) i izvan dosega djece.