Novosti

TOP SPOT ON STRONGER DOG (antiparazitik)

TOP SPOT ON STRONGER DOG (antiparazitik)

Prijavite se da biste vidjeli cijene

1 ml, otopina za nakapavanje na kožu, antiparazitik, permetrin, za pse

SKU: v43

Kategorija:

Opis

 • otopina za nakapavanje na kožu
 • antiparazitik, insekticid i repelent

SASTAV

1 mL bistre, žute do svjetlosmeđe otopine Top spot-on Stronger Dog sadržava:

 • Permetrin* 650 mg

OSNOVNA SVOJSTVA I DJELOVANJE

Permetrin, djelatna tvar pripravka Top Spot-On Stronger Dog, je piretroid dobre učinkovitosti. U ionskim kanalićima živčanih vlakana insekata i akara permetrin se upliće u transport Na+ i K+ iona. Stoga u odraslim buhama i krpeljima, dolazi do nekontrolirane aktivnosti živčanog sustava i njihova uginuća. Nosač u pripravku omogućuje prolongirani učinak djelatne tvari. Permetrin ne djeluje štetno na većinu sisavaca, a toksičan je za mačke, ptice, ribe, pčele i gmazove.
Nakapavanjem pripravka na kožu postiže se prije svega lokalni učinak. Zahvaljujući kombinaciji pomoćnih tvari u nosaču djelatna se tvar resorbira u površne slojeve kože (rožnati sloj i gornji sloj epiderme), tu se odloži i s mjesta nakapavanja prolongirano otpušta u okolinu (koža i dlaka).
Nakon jednokratnog nakapavanja pripravka Top Spot-On Stronger pse se štiti od komaraca i komarčića do 2 tjedna, od krpelja do 4 tjedna, a od buha do 3 mjeseca.

INDIKACIJE

Sprječavanje i suzbijanje infestacije pasa buhama (Ctenocephalides felis, C. canis) i krpeljima (Ixoder ricinus, Rhipicephalus sanguineus).
Top spot-on Stronger Dog također se koristi kao pomoć u liječenju alergijskog dermatitisa pasa uzrokovanog buhama.

KONTRAINDIKACIJE

Pripravkom Top spot-on Stronger Dog ne smiju se tretirati:

 • mačke (vidi Dodatne informacije);
 • štenad mlađa od 3 mjeseca;
 • bolesne pse i pse u stadiju oporavka;
 • pse s ozljedama na koži, a posebno na području leđa.

Način primjene i doze
Prije aplikacije treba razmaknuti dlaku da se otopina nanese izravno na kožu. Pripravak se ne smije utrljavati u kožu. Ukoliko je pas mokar ili šamponiran tretman treba ponoviti.

 • Psima težine do 15 kg istisne se sadržaj jedne pipete (1 mL) na područje između lopatica.
 • Psima težine 15-30 kg istisne se sadržaj 2 pipete (1 mL + 1 mL) jedna na područje između lopatica, a druga u predjelu korijena repa.
 • Psima težim od 30 kg aplicira se sadržaj 3 pipete (1 mL + 1 mL + 1 mL) jedna na područje između lopatica, druga na sredini leđa, a treća u predjelu korijena repa.
Veličina životinje Tjelesna masa Top spot-on Stronger Dog doza
Mali pas < 15 kg 1 ml
Pas srednje veličine < 15 kg 1 ml + 1 ml
Veliki pas > 30 kg 1 ml + 1 ml + 1ml

Aplikacija pripravka Top spot-on Stronger Dog smije se ponavljati u razmacima od najmanje 7 dana.

NUSPOJAVE

Na mjestu nanošenja spot-on pripravka ponekad se u osjetljivih životinja javi prolazni nadražaj kože. U takvom slučaju zahvaćeno mjesto treba oprati vodom.
Ako se primijete nuzučinci pripravka treba obavijestiti veterinara, Centar za nuspojave veterinarsko-medicinskih proizvoda pri Zavodu za farmakologiju i toksikologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu te Zastupnika u RH (čl. 65 Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima, NN br. 84/08).

NAPOMENE, MJERE OPREZA I DR.

Mjesta na kojima borave psi mogu biti infestirana buhama i njihovim razvojnim stadijima. Stoga i njih treba redovito tretirati prikladnim insekticidom.
Sigurnost za životinje
Top spot-on Stronger Dog primjenjuje se samo izvana i ne smije se utrljavati u kožu.
Na dan tretiranja životinje ne smiju boraviti na suncu i ne smije ih se prati ili kupati najmanje 12 sati nakon tretmana. Na trajanje i uspješnost zaštite od buha i krpelja, nepovoljno djeluje šamponiranje pasa jer se time uklanja mast sa kože.
U prvih 48 sati po tretiranju psa, ne smije se s istom četkom četkati psa pa mačku da se spriječi prijenos piretrina na mačku koji je za nju vrlo toksičan. Ukoliko se četka mačka nakon psa i jave se znakovi nepodnošljivosti odmah treba zatražiti savjet/pomoć veterinara.

Predoziranje
U slučaju predoziranja ponekad se očituje lokalni nadražaj kože. U okolnostima p.o. unosa piretroida mogu se javiti znakovi otrovanja (slinjenje, tremor, grčevi). Nužno je stabilizirati vitalne funkcije (infuzija elektrolitskih otopina, atropin, diazepam, a pri pojavi grčeva ev. fenobarbital). Poboljšanje nastupi za 24-36 sati.

Interakcije i inkompatibilnosti
Pripravak se ne smije upotrebljavati usporedno s drugim insekticidima kao što su piretroidi, organofosfati i/ili karbamati.
Pripravak se ne smije miješati s drugim VMP.

Gravidnost i laktacija
Ne očekuje se da pripravak djeluje štetno na gravidnost i laktaciju. Gravidne kuje bolje je tretirati prije poroda, a ne u vrijeme dok doje.
Sigurnost za osobe koje primjenjuju pripravak
Kod primjene svih insekticida/akaricida u obliku otopina za nanošenje na kožu treba poštovati sljedeća pravila:

 • za vrijeme aplikacije pripravka ne smije se jesti, piti i pušiti;
 • treba izbjegavati dodir pripravka s kožom i očima; nakon primjene treba oprati ruke, a poprskana mjesta obilno isprati vodom i sapunom;
 • ako se tretira veća skupina pasa u uzgajivačnicama, treba nositi zaštitne rukavice (neopren ili guma debljine 3 mm).

U prva 24 sata nakon tretiranja djeci treba spriječiti da s ljubimcima (psima) dolaze u dodir, dok odrasle osobe trebaju smanjiti rukovanje s životinjama tijekom 12-24 sata. Posebno je važno da se neposredno nakon nakapavanja psima ne dozvoli da ‘spavaju’ na istom krevetu s vlasnikom.
Sigurnost za okoliš
Svi piretroidi toksični su za insekte (pčele), ribe, rakove, gmazove i vodozemce. S ostacima pripravka Top spot-on Stronger Dog i s ambalažom ne smiju se onečistiti akvariji, bazeni s ribama, bare, jezerca te nadzemni i/ili podzemni vodotoci. Psima treba najmanje 12 sati nakon tretiranja onemogućiti kupanje u otvorenim vodama gdje ima riba.

KARENCIJA

Pripravak se ne upotrebljava za tretiranje životinja koje se koriste za hranu ljudi ili izradu namirnica.

Način čuvanja:
Na tamnome i suhome, pri sobnoj temperaturi (do 25°C), na mjestu gdje se ne drži hrana i piće za ljude i životinje te izvan pogleda i dosega djece. Pripravak se ne smije smrznuti.značen je na opremi, u originalnoj ambalaži 24 mjeseca

Način izdavanja:
Na veterinarski recept.

Oprema:
Plastični aplikatori uloženi u kartonske kutije: 1 x 1 mL (Dog S), 2 x 1 mL (Dog M), 3 x 1 mL (Dog L), 25 x 1 mL (Dog), 50 x 1 mL (Dog) i 100 x 1 mL (Dog).
Sva pakiranja ne moraju biti dostupna na tržištu.

PROIZVOĐAČ

Bioveta a.s., Ivanovice na Hane, R. Češka.

DODATNE INFORMACIJE

Farmakokinetika

 • Da bi se u kućama i stanovima gdje se drži više pasa najučinkovitije suzbijale buhe treba sve ljubimce istodobno tretirati prikladnim ektoparaziticidom i njihov neposredni okoliš (prostirka, košarica, tepih i dr.). Te površine dobro je poslije očistiti usisavačem da se uklone jajašca, ličinke, kukuljice i uginule odrasle buhe.
 • Mačke ne mogu biotransformirati permetrin te se u slučaju njegova nakapavanja na kožu mogu javiti teški znakovi otrovanja (slinjenje, tremor, grčevi, ataksija i dr.). U slučaju intoksikacije pripravak treba što prije ukloniti s kože (oprati blagim deterdžentom i isprati vodom), a zatim mačku odvesti veterinaru.