BIOPIROX SPRAY

BIOPIROX SPRAY

  • otopina u raspršivaču
  • antimikotik za lokalnu primjenu, piroktonolamin

SASTAV

100 mL pripravka Biopirox® spray sadržava:

  • Piroktonolamin 1 g

OSNOVNA SVOJSTVA I DJELOVANJE

Piroktonolamin (Olamini piroctonas, oktopiroks), djelatna tvar pripravka Biopirox®, je širokospektarni antimikotik dobrog učinka protiv mnogih vrsta gljivica iz skupine dermatofita: Microsporum canis, M. gypseum, Trichophyton mentagrophytes, T. verrucosum, T. rubrum. U gljivicama piroktonolamin se upliće u metabolizam masti, mijenja aktivnost peroksidaza te povećava utrošak kisika. Fungistatski učinak nastupi unutar 5 min. od početka tretiranja, a fungicidni nakon 10 min.
Farmakokinetika
Nakon raspršivanja piroktonolamin dobro prianja na kožu u količini koja ovisi o koncentraciji djelatne tvari i dužini dodira s kožom. Piroktonolamin ograničeno prodire kroz kožu (do 4.5%), a u slučaju p.o. unosa u nepromijenjenom se obliku izluči izmetom (do 85%).

INDIKACIJE

Suzbijanje dermatomikoza pasa, mačaka i krznaša uzrokovanih dermatofitima Microsporum canis, M. gypseum, Trichophyton mentagrophytes, T. verrucosum i T. rubrum.

KONTRAINDIKACIJE

Biopirox® se ne primjenjuje na životinjama koje se koriste za hranu ljudi.

NAČIN PRIMJENE I DOZE

Biopirox® sprej primjenjuje se samo izvana. Prije upotrebe bočicu treba protresti.
Pripravak se rasprši na zahvaćena mjesta na koži sa udaljenosti od 10-20 cm najmanje 4 x na dan. Tretman se ponavlja u razmacima od 2-4 dana sve dok se klinički znakovi ne povuku.
Biopirox® je izrađen u obliku otopine za raspršivanje što omogućuje laganu aplikaciju na teže dostupna mjesta i brže tretiranje većeg broja životinja.

NUSPOJAVE

Kod preosjetljivih životinja mogu se javiti alergijske reakcije. U tom slučaju tretman se mora prekinuti i upotrijebiti neki drugi pripravak.

NAPOMENE, MJERE OPREZA I DR.

Sigurnost za životinje

Pripravak Biopirox® smije se aplicirati samo izvana.

– Predoziranje

U okolnostima aplikacije 10 x veće doze od preporučene neće se javiti sustavni toksični učinci, već samo lokalna reakcija u vidu crvenila i gubitka dlake. Ti se simptomi povuku unutar 5-7 dana.

– Interakcije i inkompatibilnosti

Biopirox® se ne smije lokalno aplicirati istodobno s drugim antimikoticima. Ne preporučuje se istovremeno na životinjama suzbijati gljivice imunizacijom protiv trihofitoze (pr. Trichopelen® cjepivo).

– Gravidnost i laktacija

U preporučenim dozama pripravak ne djeluje štetno na gravidne i dojne životinje te na njihove plodove i pomladak.

Sigurnost za osobe koje primjenjuju pripravak

Dermatofitoze su zoonoze – osobe za vrijeme rada moraju nositi zaštitne (gumene) rukavice i zaštitnu (gumenu) odjeću. Ako Biopirox® sprej dospije na kožu ili u oko, treba ga isprati s mnogo čiste vode (15 min.).
Sprej je zapaljiv (Klasa II) te u tom smislu treba poduzeti sve potrebne mjere.

Sigurnost za okoliš

Pripravak se primjenjuje pojedinačno izvana na životinje. Nema opasnosti od štetnog utjecaja na okoliš.

KARENCIJA

Pripravak se ne primjenjuje na životinjama koje se koriste za hranu ljudi ili izradu namirnica.

Rok valjanosti:
Označen je na opremi, u originalnoj ambalaži 2 godine.

Način čuvanja:
Na tamnome i suhome mjestu, pri sobnoj temperaturi (15 do 25°C) te izvan pogleda i dosega djece. Pripravak se ne smije smrznuti.

Način izdavanja:
Na veterinarski recept.

Oprema:
Kartonska kutija u kojoj je staklena (100 mL) ili plastična (450 mL) bočica s mehaničkom pumpicom.

PROIZVOĐAČ

Bioveta, a. s., Ivanovice na Hané, R. Češka.

Dodatne informacije:
Osim na navedene dermatofite piroktonolamin djeluje antimikrobno protiv sljedećih bakterija: E. coli, Salmonella spp., Proteus spp., Klebsiella spp., Enterobacteriaceae spp. i Pseudomonas aeruginosa.