CANIVERM® tbl. 0.175g

CANIVERM® tbl. 0.7g

 • antiparazitik, anthelmintik
 • fenbendazol, pirantel i prazikvantel
 • za pse, mačke i druge mesojede

SASTAV

Jedna svijetložuta tableta Caniverm® 0.175 g sadržava:

 • Fenbendazol 37.5 mg
 • Pirantelembonat 36.0 mg
 • Prazikvantel 12.5 mg

Jedna svijetložuta tableta Caniverm® 0.7 g sadržava:

 • Fenbendazol 150 mg
 • Pirantelembonat 144 mg
 • Prazikvantel 50 mg

Pomoćne tvari: mikrokristalična celuloza, laktoza monohidrat, škrob kukuruzni, talk (milovka), magnezijev stearat, povidon K 90 i silicijev dioksid koloidni bezvodni.

OSNOVNA SVOJSTVA I DJELOVANJE

Caniverm® tablete su antihelmintik nematocidnog i cestocidnog učinka. Sadržavaju fenbendazol, pirantelembonat i prazikvantel.

 • U osjetljivim nematodima fenbendazol koči polimerizaciju tubulina i stvaranje mikrotubula. Posljedično u oblićima nastaju strukturni i metabolički poremećaji, iscrpe se pričuve energije, te uginu u roku 2-3 dana.
 • Pirantelembonat kolinergični je agonist koji u osjetljivih nematoda uzrokuje neuromuskularnu blokadu i spastičnu paralizu. Nakon dehelmintizacije psi i mačke crijevne obliće izbacuju peristaltikom.
 • Prazikvantel u kutikuli trakavica povećava propusnost staničnih membrana za ione kalcija, te se jave nekontrolirane kontrakcije i paraliza cestoda. Nakon davanja prazikvantela većina trakavica ugine, a domaćin ih probavi. Stoga se u izmetu malokad nađu cijele tenije, skoleksi ili dijelovi strobile.

INDIKACIJE

Dehelmintizacija pasa, mačaka i drugih mesojeda od sljedećih vrsta oblića i trakavica:

crijevni oblići: Toxocara canis (glista pasja), Toxascaris leonina, Uncinaria stenocephala (krivousta uskoglava), Ancylostoma caninum (krivousta pasja) i Trichuris vulpis (nematod bičasti);
trakavice: Echinococcus granulosus (trakavica pasja mala), Echinococcus multilocularis (trakavica alveolarna ili pretinčasta), Dipylidium caninum, Taenia multiceps (trakavica brvkova) i dr. vrste Taenia te Mesocestoides spp.

KONTRAINDIKACIJE

Caniverm® tablete ne smije se davati:

 • kujama i mačkama u prve 2/3 skotnosti (do sada nisu provedena odgovarajuća istraživanja);
 • životinjama koje se koriste za prehranu ljudi ili izradu namirnica.

NAČIN PRIMJENE I DOZE

Vrsta životinje, veličina i t.m. životinje Caniverm® 0.175 g Caniverm® 0.7 g
Štenad, mačići i mali psi (0.5 – 2 kg) 1 tableta
Mali psi i mačke (2 – 5 kg) 2 tablete 1/2 tablete
Srednje veliki psi (5 – 10 kg) 4 tablete 1 tableta
Veliki psi i drugi mesojedi* (1 tableta/10 kg) 1 tableta/10 kg

* vuk, lav, hijena, čagalj

Tablete treba životinji dati izravno u usta ili sakrivene u komadu mesa, kobasice, sira ili sličnom zalogaju. Ne smiju se davati istodobno s mliječnom hranom.
Ako je potrebno (lakše doziranje ili prilagodba doze tjelesnoj masi), tablete se može usitniti i aplicirati u mljevenom mesu. Preporučuje se tablete dati neposredno prije obroka.
U okolnostima invazije askaridima, posebice štenadi i mačića treba ih dehelmintizirati u dobi od 3 – 12 tjedana s razmacima od tri tjedna, a kasnije svaka 3 mjeseca.

NAPOMENE, MJERE OPREZA I DR.

Sigurnost za životinje
Caniverm® tbl. ne djeluju na jajašca trakavica, te izmet treba 1. i 2. dan nakon dehelmintizacije neškodljivo uklanjati (zakopati ili spaliti).
Interakcije
Caniverm® tbl. ne smije se primjenjivati istodobno s pripravcima kolinergičnog učinka (npr. organski spojevi fosfora) i piperazinom (umanjivanje anthelmintskog učinka).
Graviditet i laktacija
Kuje i mačke ne smije se dehelmintizirati u prve 2/3 skotnosti (40 dana). U zadnjoj 1/3 graviditeta (20 dana) propisana doza ne smije se prekoračiti.
Dojne kuje i mačke smije se dehelmintizirati, najbolje istodobno kada se tretira štenad, tj. mačiće.

Oprema:
Kartonska kutija u kojoj su blisteri s 2, 6 ili 100 tableta od 0.175 g ili 0.7 g.

PROIZVOĐAČ

Bioveta a.s., Ivanovice na Hane, R. Češka.